Vatrogastvo u Požegi osnovano je ...

POŽEGA – DVD Požega ima bogatu povijest koju krase humanost i požrtvovnost. Sljedbenici izreke “vatru gasi, brata spasi” uvijek su ozbiljno shvaćali svoje poslanje, težili općoj dobrobiti, a ponekad baš i nisu nailazili na svesrdnu pomoć sugrađana. O tome svjedoči i zanimljiv tekst o radu Dobrovoljnog vatrogasnog društva koji prenosimo iz Požeških novina, Lista za pouku i gospodarstvo, društveni i javni život od subote 13. siječnja 1923. godine.


Vatrogasci

Povijest

„Upravni odbor dobrovoljnog vatrogasnog društva u Požegi održao je dne 5. o.mj. svoju VII sjednicu s obilnim dnevnim redom kao obično. Između mnogih važnih točaka spomenut ćemo neke glavnije, koje će građanstvo najviše zanimati, i koje su jednoglasno zaključene za interes i dobrobit grada, te sigurnost svekolikog građanstva. Tako je spomenuti odbor zaključio, da se zamoli gradsko poglavarstvo, neka sporazumno s gradskim načelnikom sastavi projekt za sirenu koja bi pomoću elektrike u slučaju požara mogla objaviti cjelokupnom građanstvu da je požar i tako im dati znak da idu u pomoć svome bližnjemu. Najzgodnije mjesto za sirenu ustanovit će gradski inžinir u dogovoru s vojvodom dobrovoljnog vatrogasnog društva g. Vladimirom Goršetićem, pa je istaknuta želja da zamoljeno bude gotovo u roku od mjesec dana, ako je to tehnički moguće.”

“Nadalje se umolilo gradsko poglavarstvo da strogim nalogom upozori sve vlasnike konja, da imadu bezuvjetno za slučaj požara priteći u pomoć, jer su to rečeni vlasnici dužni po zakonu. Svakom vlasniku konja bit će dostavljen onakav strogi nalog da se ubuduće ne dogodi, da naši požrtvovni vatrogasci moraju vući tešku vatrogasnu štrcaljku, jer nijesu pozvani, da zamijenjuju konje grada Požege.“

Vremenska lenta

  • 1880 - 1990: xx
  • 1990 - 1994: xx
  • 1994 - 1999: xx
  • 1999 - 2005: xx
  • 2005 - 2015: xx
  • 2015 - 2020: xx