Spriječen požar u lokalu u Matice hrvatske

Nešto iza 10 sati zaprimili smo dojavu od Centra 112 o pojavi dima u jednom butiku u ulici Matice Hrvatske. Na intervenciju izlazi 1 smjena s NV i 3 vatrogasca. Pregledom prostorija uz pomoć termalne kamere uočen je početni požar na električnoj instalaciji iza rigips ploča na zidu. Otvaranjem zida te gašenjem CO2 aparatom, požar je ubrzo ugašen ,a nastala je manja materijalna šteta. S obzirom da se radilo o električnoj instalaciji, na intervenciji su sudjelovali i dežurni djelatnici HEP-a.

Neobična akcija na Emovačkom potoku

Pas koji se vjerovatno otrgnuo s lanca nepoznatom vlasniku zaglavio je na Emovačkom potoku kada se lanac koji je vukao za sobom zapleo o granu. Njegovo jaukanje začuli su slučajni prolaznici koji su odmah alarmirali 112. Naši djelatnici izlaze na intervenciju s navalnim vozilom te ubrzo oslobađaju preplašenog psa.

Nadamo se da će ubrzo pronaći svoga vlasnika.

Zapalio se automobil u Babinom viru

Od visokih temperatura ovih dana su nam i auti počeli gorjeti. Upravo ugašen požar vozila u Babinom viru u Požegi. Na intervenciji sudjelovala 3 vatrogasca s NV.

Intervencije vatrogasaca diljem županije

Intervencije vatrogasaca diljem Županije, pa tako i na području Grada Požege

Tokom noći sa subote na nedjelju, požeštinu je zahvatilo nevrijeme koje je za posljedicu imalo samo 3 intervencije na području Grada Požege (ispumpavanje podruma te uklanjanje stabla s dječjeg igrališta). Prema podacima meteo postaje Požega, sinoć je palo 11L po metru kvadratnom, a tokom jutra je palo čak 46L po kvadratnom metru što je zadalo dosta posla na području naselja Drškovci i Novo Selo. Do 14:00 sati JVP Grada Požege i DVD Požega ( 6 timova – 13 vatrogasaca) odradili su 30-ak intervencija (ispumpavanja, odštopavanja kanala te ispiranja kolnika zbog nanesenog blata). Uz nas, na terenu je i 10-ak djelatnika tvrtke Komunalac Požega koji također rade na uklanjanju posljedica nevremena. Nema odmora za nas, stižu nove dojave i na terenu su sada 3 ekipe.

Molimo građane za strpljenje...

Spašavanje mačke iz bunara

Iako je danas praznik, za vatrogasce dan je kao i svaki drugi

Oko 16 sati dobili smo dojavu o tehničkoj intervenciji gdje je potrebno spašavanje mačke iz bunara. Na intervenciju izlaze 3 vatrogasca s NV te opremom za spašavanje iz dubina i s visina. U putu, naša ekipa dobiva novu dojavu o aktiviranju protupožarnog alarma u dječjem vrtiću. Posada NV automatski kreće prema dječjem vrtiću gdje izviđanjem utvrđuju da se na sreću radi o lažnom alarmu. Posada NV nastavlja prema naselju Gornji Emovci kako bi spasila mačka koji se nalazio na dubini od 9m ali na suhom. Upotrebom specijalne opreme za spašavanje iz dubina, naši momci izvlače mačka na sigurno.

Vježba na gradskim bazenima

Kako bi bili spremni za svaku moguću ugrozu koja prijeti našim građanima, danas smo na gradskim bazenima u organizaciji JU Sportski objekti i Grada Požege izveli pokaznu vježbu, akcident s opasnim tvarima gdje je demonstrirano postupanje i djelovanje operativnih snaga kod ovakvih intervencija. Na vježbu su uz nas bili i članovi DVD-a Požega, djelatnici Hitne medicinske pomoći te djelatnici MUP Policije.

Nastavak intervencija od jučerašnjeg nevremena

Intervenirali smo na saniranju posljedica jučerašnjeg nevremena gdje smo izvršili pranje kolnika na nekoliko lokacija. Na intervencijama su uz nas bile i kolege iz DVD-a Požege.

Nevrijeme u Požegi

U poslijep odnevnim satima, nevrijeme popraćeno jakom kišom i ledom u nekim dijelovima Grada Požega stvorilo je probleme (prema podacima Pljuska i DHMZ-a ,preko 30l po m2). Uslijed veće količine padalina, oborinske vode završile su u podrumima nekih obiteljskih kuća, a poplavljene su i ceste u naseljima koje su u blizini brdskih predjela. JVP Grada Požege odradila je do sada 8 intervencija ispumpavanja podrumskih prostorija, trenutno se radi na saniranju kolnika zbog nanesene veće količine kamenja i blata pa molimo građane za strpljenje. Na terenu je 8 vatrogasaca JVP te 5 vatrogasaca DVD Požega s ukupno 5 vozila, Hrvatske vode, tvrtka Presoflex i Komunalac.

Prezentacija vatrogasne opreme

U sklopu manifestacije “Svibanj mjesec zaštite od požara” danas smo prezentirali rad i vatrogasnu opremu djeci iz vrtića i nižih razreda osnovnih škola. Zahvaljujemo se svima sto su se odazvali na prezentaciju.

Prezentacija opreme Weber rescua

Požeški vatrogasci ugostili Weber rescue systems kako bi nam prezentirali suvremenu opremu koja se koristi pri spašavanju u prometnim nesrećama. Prezentaciju je vodio instruktor gosp. Milan Kroflić, a prezentirani su alati na klasični motorni pogon ali i sve prisutniji aku ili baterijski pogon. Na prezentaciji su sudjelovali vatrogasni centri s područja naše Županije, JVP Požeško slavonske županije, JVP Grada Požege i gostujuća JVP Grada Bjelovara. Osim prezentacije, naši vatrogasci mogli su isprobati prezentirani alat i uvjeriti se u njihove mogućnosti.

Potraga za nestalim u ribnjaku kraj Zarilca

Na poziv HGSS stanice Požega sudjelovali smo u potrazi za nestalom osobom na ribnjaku u mjestu Zarilac. Na intervenciji su sudjelovala dva djelatnika s terenskim vozilom i čamcem. S obzirom da unesrećeni još nije pronađen te se potraga nastavlja, naš tim za akcije na vodi je u pripravnosti.

Skidanje drona sa stabla i intervencija na divljem deponiju

U večernjim satima, I smjena odradila je tehničku intervenciju skidanja bespilotne letjelice (drona) sa stabla, a ubrzo nakon toga upućeni smo na požar divljeg deponija u starom toku rijeke Orljave preko puta naselja Babin vir. Na intervenciji je sudjelovalo 5 vatrogasaca s 2 vozila.

Odrađena helikopterska vježba u zrakoplovnoj bazi Lučko

U zrakoplovnoj bazi Lučko, danas smo odradili helikoptersku vježbu desantiranja kao pripremu za nadolazeću sezonu. Na vježbi je sudjelovalo 12 vatrogasaca iz naše županije ( JVP PSŽ i JVP Grada Požege).

Požar u salonu namještaja

  1. ožujka zaprimamo dojavu o požaru u salonu namještaja. Izasli s navalnim vozilom i 3 vatrogasca. Prisebnoscu radnika salona namjestaja spriječena veća materijalna steta.Izvršili odimljavanje i pretragu za skrivenim žarištima da se požar ne bi ponovio.

Opet požar na otvorenom prostoru

Nema odmora, a ni kiše na vidiku. Sve su češći izlasci na požare otvorenog prostora. Upravo s požara u Dervišagi...